Notícies i actualitat

Presentació de l’estudi del sistema d’indicadors en Benestar Social

Data : 02/02/2018

La consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, la Directora Insular, Bàrbara Torrent, el director de l’OBSAM, David Carreras, i el tècnic de l’OBSAM, Borja Pellejero han presentat avui en roda de premsa el sistema d’indicadors en benestar social.

La consellera, Maria Cabrisas, ha recordat que «ara ja fa un any que vam presentar la diagnosi social del 2016 i posàvem les bases per a conèixer la realitat social de Menorca per tal d’orientar les polítiques socials públiques del futur. Aquest treball inicial va permetre posar les bases per a crear dins el 2017 un sistema d’indicadors socials. Aquest sistema d’indicadors que presentem avui ha de permetre fer un seguiment al llarg del temps de les variables més importants per mesurar el grau de benestar social a Menorca».

Durant la presentació de l’estudi, el tècnic de l’OBSAM, Borja Pellejero, ha volgut destacar tres aspectes a considerar per a la política pública en l’àmbit del benestar social:

1. L’envelliment de la població: en els darrers dos anys (2015 i 2016) el nombre de persones majors de 65 anys supera a la població menor de 14 anys, que és l’indicador establert d’índex d’envelliment. Això és fruit d’una natalitat baixa i una immigració estancada.
2. Un segment destacat de la població persisteix en una situació de precarietat econòmica: un 3% de la població està en situació d’atur de llarga durada que, tot i la disminució d’aquest percentatge en els darrers anys, és un punt i mig major respecte al 2009. També s’ha notificat un augment de les declaracions de renda amb tram de base imposable menor a 6.000 euros, passant del 22 al 25% del 2014 al 2015; o un augment dels ajuts econòmics, passant dels 1.200 a gairebé 1.600 ajuts, principalment relacionats amb habitatge. El que demostra una vegada més les dificultats actuals a l’accés social a l’habitatge.
3. Lleugera disminució dels casos de conflictivitat en les relacions a les llars: això es mostra per una disminució dels litigis matrimonials no consensuats (es passa del 45% fa set anys al 35%) , una estabilització en 4 denúncies per cada mil dones (fa tres anys era un punt superior), i una de les menors taxes de persones en tractament de desintoxicació en els darrers 10 anys, en 6 de cada mil habitants (387 usuaris).

Per la seva banda, la directora insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, ha emfatitzat que durant els darrers cinc anys s’ha produït un augment, 10€ més persona, en la despesa mitjana realitzada per les institucions públiques de Menorca en serveis socials. També ha remarcat que s’ha produït un augment de treballadors en matèria de benestar social, essent a dia d’avui de 751 habitants per treballador.

Torrent, ha afegit que «tot i que aquesta és una part molt positiva, tenim un repte molt important de cara el futur com és l’envelliment de les persones. Veiem que tot i que estem per damunt de la mitjana balear, i més o menys equilibri amb la resta de territoris a nivell estatal, només el 3% de majors de 65 anys de majors disposen d’una plaça residencial, i açò per nosaltres no és suficient. Estem treballant en aquesta línia per fer que el número de places residencials vagi en augment».

Cabrisas ha conclòs que «aquest és el primer informe del sistema d’indicadors de benestar. Aquest projecte esperam que es pugui anar enriquint amb el perfeccionament dels indicadors actuals i la introducció de nous indicadors que seran molt útils pel coneixement i política pública».

Maó, 2 de febrer de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS