Notícies i actualitat

Les platges de Menorca lideren la davallada d’incidents greus i mortals a Balears en 2017

Data : 30/01/2018

Les zones de bany de Menorca han enregistrat 44 incidències greus i 3 de mortals entre maig i octubre de 2017, segons figura a la Memòria de Platges de 2017 que avui s’ha presentat a la seu del Consell de Menorca, de la mà del director general d’Emergències i Interior Pere Perelló, i de la vicepresidenta segona del Consell, Cristina Gómez .

Perelló ha destacat “la tendència a la baixa de les incidències greus i mortals respecte 2016”. Els decessos han passat de 5 en 2016 a 3 en 2017. L’any passat les intervencions per casos d’emergència vital dels 55 socorristes que fan feina a Menorca, van davallar en un 30%.

Hi ha hagut 44 casos de trasllats en ambulància des de les platges cap al centre assistencial, amb una incidència un 11% superior a la xifra de 2016. Un altre aspecte destacat de l’activitat de socorrisme i salvament a Menorca és la xifra d’ofegats recuperats, “que estaven en risc de mort i que els socorristes han aconseguit reanimar”, segons ha afirmat Perelló. Un fet s’ha aconseguit en quatre ocasions durant aquesta temporada alta de 2017, i que en canvi no es va poder completar en 2016.

Perelló ha destacat que “a Menorca la Direcció general d’Emergències i Interior tenim quantificades 84 zones de bany: 1 amb risc alt, 22 de risc mitjà i 61 de risc baix”. D’aquestes zones de bany, en tenen assignada vigilància 22, a través de cada municipi competent. Perelló ha destacat la feina de “supervisió del Govern, amb 51 visites tècniques del personal de la Unitat Operativa d’Emergències a Menorca”.
A banda dels socorristes que proporcionen els contractes municipals, Menorca compta amb 18 socorristes reactius, que proporcionen les empreses que tenen negocis o concessions a zones de costa, segons obliga l’actual normativa en matèria de seguretat a les platges de les Illes Balears.

La Memòria de Platges Illes Balears 2017.

El resum de les dades de 2017 de la Memòria de Platges de les Illes Balears indiquen un descens de les xifres d’incidències greus a Balears, d’un 14%, de decessos en un 18,5% i el manteniment de les xifres d’ofegats reanimats, que ha estat de 48, en referència a les dades de la temporada de bany de 2016.
Perelló ha destacat “la professionalitat dels socorristes, la implicació dels coordinadors municipals de platges i la coordinació del Govern” en tot l’operatiu. En aquest sentit, enguany els municipis costaners han comptat amb el suport i l’assessoria del Govern en tot el procediment de concurs i contractació de les empreses concessionàries del servei de salvament a platges. El director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló també ha recordat la voluntat del Govern per “avançar en la professionalització de la feina dels socorristes”, a través de la implantació d’una acreditació personal que reculli l’experiència i la formació de cada treballador del sector.

Enguany han estat 399 els llocs actius de socorrista distribuïts per les platges de Balears, als quals cal sumar els socorristes reactius.
El perfil tipus de la víctima mortal a les platges de Balears en 2017 és la d’un home, de 70 anys d’edat i nascut a l’estranger. Respecte anys anteriors, s’observa un augment de l’edat dels òbits, 4 anys més que la mitjana dels darrers anys), així com també s’ha notat un repunt de les dones afectades, que han estat el 29% de les víctimes.

“Mai són bons resultats quan parlem de pèrdua de vides humanes”, ha dit Perelló, però els resultats de 2017 ens indiquen que anem per el bon camí en la prevenció de riscos a zones de bany, i en l’atenció ràpida a emergències vitals”.

Maó, 30 de gener de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS