Notícies i actualitat

El Centre d'Interpretació de Torre d'en Galmés estrena un nou muntatge museològic

Data : 05/07/2016

TORRE D’EN GALMÉSEl Centre d’Interpretació de Torre d’en Galmés, un dels poblats més extensos i ben conservats de l’illa, ha renovat el seu muntatge museològic. El centre es va inaugurar fa exactament deu anys, i de llavors ençà ha complert la important funció d’ajudar als visitants a entendre les restes arqueològiques del poblat. Però al llarg d’aquests anys el muntatge havia quedat antiquat, en gran part degut al millor coneixement que s’ha adquirit sobre l’indret: durant la darrera dècada hi ha tingut lloc una intensa activitat d’investigació i restauració, que ha permès recollir noves dades sobre la prehistòria de l’illa i ampliar els espais visitables. En aquest sentit, és necessari destacar les intervencions d’Amics del Museu de Menorca, la Universitat de Boston i Patrimoni Arqueològic i Cultural. Els resultats d’aquestes investigacions s’han afegit als de les excavacions realitzades durant els anys quaranta, setanta i vuitanta del segle XX, de forma que avui dia aquest indret constitueix, sens dubte, el jaciment prehistòric menorquí amb més superfície excavada.

És per aquest motiu que es va decidir refer el muntatge, millorant la il·luminació, redistribuint l’espai i substituint els antics plafons per uns de nous, que reflectissin les noves dades recollides durant els darrers anys. Així, a la nova exposició, que s’inaugurarà divendres 8 de juliol a les 20 hores, s’expliquen les diferents fases d’ocupació del jaciment, des d’època talaiòtica fins època islàmica, posant especial èmfasi en les investigacions realitzades recentment. També s’ha aprofitat per donar visibilitat a la candidatura de la Menorca Talaiòtica en el nou muntatge, donant informació sobre altres béns de la candidatura. Per altra banda, s’ha millorat la senyalització de carretera que indica el poblat i el centre d’interpretació.

La nova exposició, que ha tingut un cost de 7.072,45 €, segueix la mateixa línia gràfica que tindrà la futura exposició permanent del Museu de Menorca, amb l’objectiu de donar unitat als diferents espais d’interpretació de la Menorca Talaiòtica. El muntatge inclou fotografies de diversos elements del poblat i objectes recuperats, algunes d’elles cedides pels equips d’arqueòlegs que hi han treballat. S’ha encarregat també una il·lustració, al dibuixant Albert Àlvarez, on es reconstrueixen dos dels habitatges del període talaiòtic final excavats a la zona sud del poblat. Pel que fa als textos, s’ha optat per construir un relat en què els antics habitants del poblat expliquen al visitant, en primera persona, la història de l’indret, evitant l’ús de tecnicismes innecessaris. S’ha inclòs també un eix cronològic, que ajuda al visitant a situar els esdeveniments en el temps.

Torre d’en Galmés és un jaciment propietat del Ministeri de Cultura, tot i que la seva gestió està en mans del Consell Insular, a través de la Fundació de Foment del Turisme. Amb uns 12.000 visitants anuals, constitueix un dels indrets primordials per conèixer la prehistòria de Menorca i una de les peces claus en la candidatura de la Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.

Maó, 5 de juliol de 2016

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS