Notícies i actualitat

Jornada de portes obertes i resultats de la campanya d’excavació arqueològica 2019 a Es Coll de Cala Morell

Data : 21/10/2019

La novetat d’enguany ha estat la troballa de restes relacionades amb l’activitat metal·lúrgica que s’hi desenvolupava al poblat


Dissabte, dia 19, Es Coll de Cala Morell va celebrar una jornada de portes obertes. El jaciment ha estat objecte d’una nova campanya d’excavacions arqueològiques en el marc del projecte “Entre Illes”. L’objectiu de l’equip d’investigació que hi treballa és el d’aprofundir en els coneixements d’un tipus d’assentaments prehistòrics que es troben amuradats i que estan situats a llocs de difícil accés, els caps costaners. “Entre Illes” també intervé al cap costaner de sa Ferradura (Manacor).

A més de l’activitat científica, el projecte -que compta amb el finançament del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Ciutadella i l’Ajuntament de Manacor-, té també un vessant social centrat a apropar el treball dels arqueòlegs així com la prehistòria de Mallorca i Menorca al públic en general. D’aquesta manera, s’han fet accions on s’ha apropat la població local al jaciment mitjançant el voluntariat tot brindant l’oportunitat a la gent de participar en les tasques que es duen a terme a l’excavació. Aquest any han participat voluntaris de Menorca i Mallorca.

El conseller de Cultura i Patrimoni, Miquel Àngel Maria, no es va voler perdre els resultats d’aquesta novena campanya d’excavacions. Un projecte que cerca entendre per què algunes comunitats prehistòriques de les illes triaren llocs inhòspits, de difícil accés prop de la costa i que, a més, protegeixen amb recintes amuradats. A més de Maria, van assistir el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, Andreu Cardona, i la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Manacor, Núria Hinojosa. Durant la jornada de portes obertes al voltant d’una cinquantena de persones van conèixer de primera mà les troballes realitzades durant l’actual campanya. Aquesta suposa la continuació dels treballs de 2018, moment en què es localitzaren dues noves navetes en el poblat situat dalt el promontori de Cala Morell. Es tracta de les cases 14 i 15, desconegudes fins ara, on s’hi han localitzat els elements propis de les activitats domèstiques que s’hi desenvoluparen al seu interior.

La novetat d’enguany ha estat la troballa de restes relacionades amb l’activitat metal·lúrgica que s’hi desenvolupava al poblat: els motlles de fosa i una destral de bronze han estat les troballes més significatives.

El projecte d’investigació, promogut per Amics del Museu d’Història de Manacor, el Museu de Ciutadella i el Museu de Manacor, està format per un grup d’arqueòlegs de Mallorca i Menorca que codirigeixen els treballs d’investigació: Damià Ramis, Maria José León, Magdalena Salas i Montserrat Anglada.

Maó, 21 d’octubre de 2019

 
Imatges relacionades
 
 
 
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa